Saturday, August 1, 2015

Pēc VASARAS... PAVASARIS? Bet pēc ZIEMAS... kas? Pareizi - RUDENS.

Skola 1-klasniekam lika iegādāties DABASZINĪBU ATLANTU 1.-6. klasei. OK, ko vajag - to vajag.

Vel nav bijis vajadzīgs (šobrīd vasaras brīvlaiks), taču kādu dienu kārtējo reizi (ar nu jau 2-klasnieku) sākām runāties par šadām tādām dabaszinību lietām saistībā ar ASTRONOMIJAS tēmu. Nu tur..., rīts-diena-vakars-nakts... vasara-rudens-ziema-pavasaris... Kāds tam visam sakars ar SAULI, Zemes kustību pa orbītu apkārt Saulei u.tml.

Atcerējos, ka mums taču ir jaunais smukais DABASZINĪBU ATLANTS (ko 1.kl. beigās pateica nopirkt skolotāja)! :)))


Šķiru vaļā 2. lappusi un KO tad mēs tur redzam:


Latvijā ir vasara (skat. karodziņu kartē ar zemeni). Sekojam pa Zemes orbītu zilās bultiņas virzienā un Latvijā iestājas...PAVASARIS!? ...uzzied ziedpulkstenīši... Tiesa, kartē LV karodziņš un visa pārējā R-Eiropa un Āfrika atrodas ēnā, un arī veselais saprāts saka, ka vajadzētu būt RUDENIM...

OK, braucam pa orbītu tālāk (paiet ~3mēn) - Latvijā un Z puslodē iestājas ZIEMA. Viss pareizi.

Braucam talāk (+ vēl 3 mēn.)... O! Sveiks, zeltainais RUDENTIŅ! Maucam uz Siguldu/Tērveti (vajadzīgo pasvītrot) un neaizmirstam no dārziem un pagalmiem izgrābt vecās koku lapas. Lai gan patiesībā... gan kartē bilde pareiza (A puslode saules pusē), bet gadalaiki nepareizi un lapas ar sniegpklsteni jāsamaina vietām, un arī veselais saprāts čukst, ka pēc ziemas vajadzētu būt PAVASARIM...


Īsāk sakot, tai "shēmā":
pavasaris ar rudeni (nosaukumi un lapas) samainījušies vietām.

 Piemēram, līdzīgā dabazinību atlantā no manas bērnības šāda pat bilde izskatās šādi:




Šis smukais un košais DABASZINĪBU ATLANTS 1.-6. klasei:
1) "atbilst valsts standartam pamatizglītībā un dabaszinību standartam",
2) piespiedu brīvprātīgā kārtā pirkts (2.48 EUR) par skolēna vecāku naudu.
3) Pārdošanā vismaz no 2013. gada.


No vienas puses - saprotams, ka labot šādu kļūdu pārdrukājot no jauna, atsaucot kļūdaino partiju vai kā citādi, autoriem vai Valstij (ja tā uzņemtos atbildību) būtu riktīgs ieberziens (un droši vien tapēc nekas tāds joprojām nav noticis), bet no otras - vai autorus un Valsti (kas šo "standartiem atbilstošu" materiālu akceptēja un ļāvusi vai pat piespiedusi izmantot skolās) neinteresē - KO rezultātā iemācās bērns?

Vai tiešām katram vecākam par savu naudu kaut kas tāds obligāti jāpērk, jākonstatē kļūdas un jāskaidro bērnam, ka smukajā gramatā muļķības sarakstītas un ka patiesībā ir citādi? Man šķiet, tas tomēr nav gluži tas pats, kā, piemēram, kādā matemātikas uzdevumu grāmatā kādā no 150 uzdevumiem vai tekstiem ir kāda kļūda ieviesusies, ko skolotājs piefiksē un uzdod jau laboto variantu. Šeit 1.-2.klasnieks apgūst dabazsīnību PAMATUS.



Kad kāds uzņēmējs pieļauj kādu kļūdu (kaut aiz neuzmanības), tad Valsts viņu dr@ž pēc pilnas programmas jebkurā gadījumā. Kā būtu arī Valstij atbildēt arī par savam kļūdām? Jeb tas ir OK - ka "standartiem atbilstoša" grāmata bērniem (par vecāku naudu) māca muļķības, un katram vecākam/skolotājam tās pašam jālabo, kamēr viens privāts kantoris pelna un arī Valsts neliekas ne zinis?

Izdevējs: © SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta", 2013


Autori:
Galvenais redaktors: Jānis Turlajs
Izdevuma redaktori: Ilona Kilupa, Mareks Kilups
Māksliniece: Agija Staka-Jansone
Datormāksliniece: Līga Dubrovska
Kartogrāfi: Ilona Kilupa, Aldis Builis, Edmunds Gvido Zvaigzne
Ražošanas vadītājs: Arvils Drēska
Konsultante: Agris Miesniece

ISBN 978-9984-07-618-8

No comments:

Post a Comment