Friday, July 1, 2016

Mikrorajoni #1, jeb parasts daudzstāvu namu iekšpagalms Ķengaragā

Aizvakar (30/05/16) Krevijas blogeris I.Varlamovs savā blogā publicēja kārtējo foto-stāstu. Šoreiz par Krievijas mikrorajonu apbūves tradīcijām un īpatnībām salīdzinājumā ar "kapitālistiskās" Eiropas piemēriem:

Почему вы ненавидите русских? (http://varlamov.ru/1810009.html)


Drīz vien rakstu pamanīja t.sk. arī https://www.facebook.com/pilsetacilvekiem/ (30. jūnijs, 23:28), iemetot 3 bildes ar Krievijas, Zviedrijas Latvijas skatiem. Bez šaubām, tēma aktuāla arī pie mums, jo esm mantojuši PSRS laika apbūvi, un visticamak mūsu pēcteči to izmantos vēl arī "pēc mums".


 

Tā kā man arī rūp vide, kurā dzīvoju, tai skaitā, tad ielūkojos vienā tuvējā visparastākajā iekšpagalmā.



Man te stāsta, ka vietējā pašvaldība aktīvi renovē mikrorajonu iekšpagalmus. Līdz šim pagalmam acīmredzot vēl nav paguvuši tikt. Gaidām!


Kādreiz vietējie iedzīvotāji šeit varēja pasēdēt, atpūsties.



Kaut kāds asfalta pleķis gandrīz pašā pļavas vidū. Nez ko tur var padarīt? Bērni tur varētu ar krītiņiem kaut ko sazīmēt, lai iedzīvotaji no saviem logiem var pamielot acis.

YES!!! VIENU soliņu tomēr atradu! :)

Uz tā var arī mēģināt apsēsties... principā. Bet varbūt labāk tomēr zālē sēdēt (vismaz drošāk)...

Kādreiz bērniem bija šūpoles, kur kārtīgi izšūpoties. Arī manā bērnībā bija šūpoles - kādā citā pagalmā (bet tagad, šķiet, arī tur vairs nav).

Nez, vai tā būtu smilškaste, kur bērniem spēlēties? Tur pat kaķim nav kur nokārtoties - nepietiks smilšu, lai "aizbērtu"!

Kaut kas tomēr ne tik sen labiekārtots - ar akmeņiem piebērta kāda dubļaina vieta.

Lietainā laikā līdz šai vietai nakas mazliet palaipot (lai kādā dubļu peļķē netrāpītu) - tālāk jau celiņš diezgan feins. Vienīgi... ar skūteri vai skrituļslidām tur braukt ir kā ir...

Laba ziņa! Kāds izvietojis informatīvās plāksnītes ar aicinājumu suņu-mīļiem! (šajā pagalmā redzēju veselas divas) Cerams tas darbojas un zālē var arī atlaisties, nebaidoties kaut kur iekāpt, iesēsties vai iegulties.

Šur tur iedzīvotāji ir čaklāki un paši iekopj SAVĀM mājam piegulošo teritoriju.

Kaut nedaudz, be tomēr!

Tagad pie galvenās aktualitātes - arī pie mums (LV) veco mikrorajonu iekšpagalmi tiek pārvērsti par autostāvvietām, nevis vietu, kur iedzīvotājiem-gājējiem brīvi un droši pārvietoties.

Uz katras brauktuves, kur vien iespējams, tiek salikti auto. Laimīgakajiem ir pat garāžas, veiksmīgākajiem tiek kāda speciāli iekārtota vieta.


Īpaši izredzētie kungi un dāmas parkojas tieši pie durvīm. Tas nekas, ka vienās kāpnēs 36 dzīvokļi ar vēl vairāk iedzīvotājiem - lai laipo apkārt!

Starp citu, tās divas vietas kreisajā pusē iekārtotas pirms nepilna gada. Pirms tam tur bija viens dubļu pleķis ar pāris betona plītiņām - tāda kā improvizēta stāvvieta (vienam auto). Senāk tur, droši vien, bija vienkārši zāle, bet kaut kur tā mašīna taču jāliek...

P.s. Atsevišķs stāsts par brauktuves segumu, kurš, šķiet, veidots vēl "ulmaņlaikos", un vietām pat tīri labi saglabājies. Patiesībā tur gadiem ilgi bijušas milzīgas bedres - tās ik pa laikam vietējais DzīKs aizber ar kaut kādiem mēsliem. Daži iedzīvotāji (kas tos savus "spaiņus" pie majas parko) piedāvā samesties un brauktuvi mājas noasfaltēt. Tam iebilst tie, kas ar auto pie mājas nebrauc, un tie, kam vienkārši šādam pasākumam nav naudas. Un tā joprojām nekas nenotiek - vai nu nevar vienoties, vai apsaimniekotājam (DzīKs) slinkums organizēt. Pie blakus mājas (tā pašā DzīK-a) vismaz at jaunu asfaltu bedres aizlāpīja.


Pie nākamajām durvīm tas pats (arī pie pārejām divām, kas tur tālāk). Viens pie durvīm...


..., un otrā pusē no zāliena "atkarotas" 4-5 vietas priekš auto. Šīs gan bez seguma - vienkārši plika zeme (lietaina laikā dubļi un peļķes). Kādreiz tur auga zāle.

Šis malējais VW (ar Audi diskiem) ar aizmugurējiem ratiem stāv zālienā.

Pretī trešajām durvīm, kā parasti, viens auto pašām durvīm, bet pretējā malā lūk šāds viens "parkings" - vienam auto "stāvvieta" šeit, un diviem - tur mazliet tālāk. Nebūtu kāds stabus tur sabāzis - vēl viena vietiņa būtu.

Skats no otras puses.

Pretī pēdējām durvīm vienīgā, vel sensenos laikos iekārotā stāvvieta (līdz 5 auto). Taču durvju pusē parasti nevis viens, bet iebāzti kādi 3 vai pat 4 auto (bildēšanas laikā bija tukšs - laikam tāpēc ka bija ne pārak vēls piektdienas vakars, un daļa uz brīvdienām notinās prom vai atvaļinajumos).

Caur šo pagalma stūri gājēji varētu ieiet pagalmā, taču šeit vienmēr izskatās apmēram šādi + melnai Toyota tieši priekšā parasti stāv vēl kāds "apvidnieks". Viņi tur var būt izvietoti arī citādi, bet "shēma" vienmēr viena un tā pati. Man ir aizdomas, ka vismaz 2 vai pat 3 no tiem auto pieder vienai ģimenei (vienam dzīvoklim?), jo citādi diez vai viņi katru dienu vienkārši bloķētu tos 2 auto, kas atrodas dziļāk. Un tas pelēkais "fordiņš" (blakus Volvo), kā izskatās,  arī tik viegli ārā netiks.

Lai no ārpuses tiktu pagalmā, šim auto-parkam pa vienu pusi (labo) jaiet vismaz 10-15 metri talāk, pa otru pusi 3-4 reizes tālāk (apkārt kokiem, to saknēm, akmeņiem).

Tas nekas, ka viena ģimenīte "okupējusi" veselu pagalma stūri un neviens netiek cauri - kungiem un dāmām taču jānoliekas tieši zem logiem!


Teju vienīgais laiks, kad gājēji vismaz dažviet var normāli iet pa ietvi, ir dienas vidus vai agrs piektdienas vakars - kad mājās vēl nav atgriezušies auto-mīļi.

 Pārējā laikā ir šādi.

 Skats no otras puses. Es to brauktuvi izmērīju - kādi 3.50-3.60m (mērlente nebija līdzi - mērīju pēdās). Bildē no kreisās brauktuves malas līdz auto - mazāk kā 3m. Cik no auto līdz ietves labajai malai - redziet paši. >>> MAZĀK PAR PUSMETRU! Ne pārak liels cilvēks pa ietvi vēl var iziet, bet lielākam jāiet sāniski, pārejiem (vecākiem ar bērnu ratiem, maziem velobraucējiem, vai ar skūteriem jāiet apkārt - pa brauktuvi (tur, kur mazāk par 3m)!

Man ir aizdomas, ka #šeitirdarbs pašvaldības policijai. Tikai KĀPĒC paši iedzīvotāji PACIEŠ un KLUSĒ!? Vai tiešām man vienīgajam šķiet, ka te kaut kas nav kārtībā!?


 Ši pati vieta no brauktuves puses. Ievērojiet CIK TĀLU no brauktuves malas izvietoti norobežojošie sarkanie stabiņi. Vai zināt KAPĒC tik tālu? Lai lielās (kravas) mašīnas var tikt cauri. Kādreiz tur droši vien auga zāle līdz pašai apmalei. Tagad tur ARĪ "iekārtota" šāda te "brauktuve".


Tas, protams, ir "ļoti loģiski": ietve - automašīnām, brauktuve - arī. Iekšpagalmā. Vai, piedodiet, autoparkingā. A gajēji lai iet kur sanāk.

Parasti pret garāžu vārtiem neviens neparkojas, bet šoreiz pat "gaišā dienas laikā" viens gudrītis iemaldījies (nobloķējot vismaz divus vārtus).

Šis ir ekskluzīvais "parkings" tiem, kas atbgriežas vēlāk un kad visa brauktuve, visi iespējamie citi "caurumi" un durvis jau aizņemti - ša dubļu bedrē reizēm noparkojas pa kādi 5-6 auto.

Ja šie divi sabīdītos ciešāk - tur pietiktu vieta vel vienam auto! Bet atkritumu izvedēji ar saviem konteineriem un lielajām mašīnām lai lido pa gaisu.

Pie nākamās mājas (apsaimnieko pašvaldība) situācija jau labāka - iedzīvotāji var netraucēti pārvietoties pa ietvi, kas no brauktuve satdalīta ar zāliena strēmeli, bet auto smuki izvietoti uz brauktuves rindiņā viens aiz otra. Pie šīs mājas brauktuve pilnīgi jauna bez nevienas bedrītes. Pa smuko!

Šīs pašas mājas galā iebraucamais ceļš. Arī viss kārtībā. Ietve - gājējiem, brauktuve - automašīnām, turklāt ne tik sen uzklāta pilnīgi jauna (vai te man atkal jāslavē pašvaldība? :D ).

Acīmredzot automašīnu tomēr ir vairāk nekā var sabāzt iekšpagalmos, un lūk - gar lielo ielu uz nomales strīpiņā auto-parkings. Ja neskaita to, ka zāle tur vairs nekad neaugs, tad citādi šie auto nevienam īsti netraucē. Ikreiz, kad pārvietojos pa šo ietvi - nopētu šo "parkingu" -  99% gadījumu tur vienmēr ir pa kādai brīvai vietiņai vai pat vairākas.

Tas pats no iebraucamā ceļa otrā pusē - arī gandrīz pilns.

Ar vienu aci ielūkojos blakus esošajā iekšpagalmā, kas ir 2x reizes šaurāks par iepriekš aprakstīto. Šī māja (kā arī tā, kas tur tālumā rēgojas) ir citam DzīK-am. Šeit iedzīvotāji sametušies pat bruģim, un arīauto smuki strīpiņā noparkoti. Ietves gan nav, taču nevienas mājas durvis ar auto nav nobloķētas. Pie mājas piegulošā zeme vairāk vai mazāk sakopta, taču pats iekšpagalms mats matā kā iepriekšējais - ar "padilušiem" zemes pleķīšem, šūpoļu un soliņu betona balstu paliekām. Suni ir kur izvest, un viss - vairāk tur nav ko darīt.

Toties viņiem ir neliels vietējās nozīmes apskates objekts. #tradīcijas 3:-)


Pabeidzot pagalma apgaitu... Lūk, ir vēl viens "ulmaņlaiku" asfalta pleķītis. Ja nebūtu šo stabiņu - tu droši vien būtu "auto-parkings".

NOBEIGUMĀ:
Nezinu kā citiem, bet man šī mūžīgā AUTOSTĀVVIETA (īpaši ar "parkotājiem" pie mājdurvīm un uz ietves) ir jau APNIKUSI, un ir aizdomas, ka ja paši iedzīvotāji nevēlas kaut ko mainīt, tad nekas arī nemainīsies. Es savu mašīnu visus X gadus turu maksas autostāvvietā un neuzskatu, ka man būtu jābūt kādai īpašai priviļēgijai noparkoties tieši pie daudzdzīvokļu (!) mājas durvīm un neļaut droši un ērti pārvietoties gājējiem.

Un kāda ir situācija ar mikrorajonu iekšpagalmiem jūsu pilsētās? Kā vērtējat? Ko vēlētos mainīt? Kā, jūsuprāt, vajadzētu būt?

No comments:

Post a Comment